
در ۱۵ سال گذشته، سیستمهای Intel Xeon E بر بازار سرورها تسلط داشتند. اکنون لنوو بهعنوان اولین تولیدکننده سنتی سرور، محصولی مبتنی بر AMD EPYC 4000 را عرضه کرده است. اگرچه از نظر عددی، تعداد کمی به بازار عرضه شدهاند، اما Lenovo ThinkSystem ST45 V3 عملکردی بهمراتب بهتر از ST50 V3 مبتنی بر زئون ارائه میدهد.
بررسی سختافزار خارجی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
اگر نگاهی گذرا به ThinkSystem ST45 V3 بیندازید، ممکن است آن را با ST50 V3 اشتباه بگیرید. هر دو از شاسی 17L با ابعاد تقریبی ۱۷۰ × ۳۷۶ × ۳۱۶ میلیمتر (۶.۷ × ۱۴.۸ × ۱۲.۴ اینچ) استفاده میکنند. مشخص است که لنوو قصد دارد گزینههای متنوعی در این فرمفکتور ارائه دهد. در قسمت بالایی، پنج پورت USB 3 داریم که یکی از آنها USB Type-C است. همچنین، یک ورودی میکروفون و یک جک صوتی ترکیبی وجود دارد. این تعداد اتصال برای یک سرور معمولی قابلتوجه است و این سوال را به ذهن میآورد که چه تعداد از کاربران از این پورتها برای اتصال هاردهای اکسترنال USB استفاده خواهند کرد.

پورتهای جلویی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
امیدواریم این نمای نزدیک کمککننده باشد، اما باید اشاره کنیم که محفظههای درایو نوری در جلو وجود دارند که در این مدل پر نشدهاند. محفظههای درایو نوری هنوز در این دسته از سرورها رایج هستند، درحالیکه در سرورهای رکمونت عمدتا حذف شدهاند.

نمای کناری Lenovo ThinkSystem ST45 V3
کنارههای سرور از ورقهای فلزی ساده تشکیل شدهاند که چیز خاصی برای گفتن ندارند.

نمای پشتی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
وقتی به پشت دستگاه میرسیم، اوضاع جذابتر میشود. در نگاه اول، چیدمان شبیه به ST50 V3 به نظر میرسد، اما تفاوتهای کلیدی وجود دارد.

یکی از بزرگترین تفاوتها در خروجیهای نمایش است. در اینجا یک پورت HDMI 2.1 و دو پورت DisplayPort 1.4 داریم. همچنین یک جک خروجی صدا وجود دارد، هرچند به اندازه مادربوردهای مصرفی ایزوله نیست. در مقابل، ST50 V3 تنها یک پورت VGA دارد.

پورتهای عقب و خروجیهای نمایش و صدا
تغییر بزرگ دیگر در شبکه و USB است. در پشت، چهار پورت USB 2.0 داریم، یعنی ST45 V3 در مجموع ۹ پورت USB دارد، درحالیکه ST50 V3 شش پورت دارد. در بخش شبکه، یک کارت شبکه 1GbEمبتنی بر Realtek RTL8111 داریم. در مقابل، ST50 V3 دارای یک کارت شبکه دو پورت 1GbE Broadcom و یک NIC جداگانه برای XClarity است.

پورتهای ورودی/خروجی عقب Lenovo ThinkSystem ST45 V3
تا اینجا احتمالا متوجه تمایز لنوو شدهاید. ST50 V3 با Intel Xeon دارای BMC و چندین کارت شبکه یک گیگابیت بر ثانیه است. در مقابل، ST45 V3 پورتهای USB و خروجیهای نمایشی برای مدیریت محلی دارد. بهطور کلی، ای کاش لنوو BMC را در ST45 V3 هم قرار میداد، اما در بازار سرورهای ارزانقیمت edge tower، بسیاری از این دستگاهها بهصورت محلی مدیریت میشوند و به همین دلیل پورتهای DisplayPort و HDMI ترجیح داده میشوند.

علاوه بر پورتهای ورودی/خروجی عقب، یک ورودی برق AC و چهار اسلات توسعه داریم.
بررسی داخلی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
با نگاهی به داخل سیستم، شاهد چیدمان استاندارد لنوو هستیم. در این سیستم، براکتهای فلزی برای درایوهای 3.5 اینچی وجود ندارند، زیرا ما آنها را به پیکربندی اضافه نکردیم.

نمای داخلی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
در بخش بالایی، ورودیهای برق مادربورد، پردازنده و حافظه را میبینیم.

پردازنده و حافظه داخلی Lenovo ThinkSystem ST45 V3
زیر هیتسینک، پردازنده AMD EPYC 4124P با ۴ هسته و ۸ رشته قرار دارد. در رده قیمتی مشابه، ST50 V3 از پردازنده Intel Xeon E-2414 با ۴ هسته و ۴ رشته استفاده میکند. رشتههای اضافی تاثیر زیادی بر عملکرد دارند، بنابراین هرچه تعداد رشتههای یک پردازنده بیشتر باشند به همان نسبت سرعت انجام کارها نیز افزایش پیدا میکند.

پردازنده AMD EPYC 4124P در سوکت
لنوو فقط از پردازندههایی با TDP تا 65 وات پشتیبانی میکند، بنابراین قویترین پردازندهای که میتوانیم داشته باشیم، EPYC 4464P با ۱۲ هسته و ۲۴ رشته است. شایان ذکر است که این پردازنده در مقایسه با Xeon E-2488 در ST50 V3 برای Microsoft Windows Server بسیار بهتر است. بنابراین، به لطف پردازندههای ایامدی، قادر هستیم سیستم را ارتقا دهیم تا به راندمان بالاتری دست پیدا کنیم.

یکی از مواردی که آرزو میکنیم لنوو تغییر دهد، افزودن چهار اسلات DDR5 DIMM است. سری EPYC 4004 از حافظه DDR5 با سرعت بالاتر نسبت به سری Xeon E-2400 استفاده میکند، بنابراین پهنای باند حافظه بیشتری داریم. اما با تنها دو اسلات، ظرفیت حافظه محدودتر است. لنوو میگوید حداکثر ظرفیت ۲ عدد ماژول 32 گیگابایتی DDR5 ECC UDIMM، یعنی 64 گیگابایت است. ما سیستم را با ماژولهای عمومی 48 گیگابایتی DDR5-5600 ECC UDIMM و کیت V-Color 96 گیگابایتی DDR5-5600 (48 گیگابایت × ۲) ارتقا دادیم و توانستیم 96 گیگابایت را به کار بیندازیم. این کار معمولا با ریسک خود کارشناسان شبکه انجام میشود، اما برای ما با دو کیت مختلف جواب داد.

همچنین، باید به این نکته اشاره داشته باشیم که یک فن در بالای شاسی قرار دارد که جریان هوا را هدایت میکند.
بخش پایینی مادربورد Lenovo ThinkSystem ST45 V3
در بخش پایینی مادربورد، اسلاتهای PCIe و حتی اتصالات SATA را داریم.

اسلات M.2 و PCIe
یک اسلات M.2 بین پردازنده و اسلات PCIe x16 قرار دارد. شاید این موضوع مهم به نظر نیاید، اما ST50 V3 اسلات M.2 داخلی ندارد. برای نصب SSD M.2 در ST50 V3 مجبور شدیم از Sabrent M.2 NVMe SSD به PCIe Gen5 x16 AIC استفاده کنیم، بنابراین وجود اسلات M.2 در ST45 V3 بسیار عالی است.

اسلاتهای PCIe داخلی
در زیر، دو اسلات دیگر داریم: یک x16 و یک x1. ما یک آداپتور Syba Dual 2.5 Gigabit Ethernet در اسلات x1 و یک Sonnet McFiver در اسلات x16 قرار دادیم. این ترکیب دو پورت 2.5GbE، یک پورت 10GbaseT، دو پورت USB Type-C و دو SSD M.2 به پیکربندی اضافه کرد. البته این فقط انتخاب ما بود و گزینههای پیکربندی دیگری هم وجود دارند.

کارت شبکه Realtek RTL8111FP
در مادربورد، کارت شبکه Realtek RTL8111FP برای دسترسی به شبکه 1 گیگابیت بر ثانیه تعبیه شده است.

اتصالات SATA و M.2
این سیستم تنها دو پورت SATA دارد. دیسکهای 3.5 اینچی هنوز گاهی در محیطهای لبه استفاده میشوند، اما با کاهش هزینهها و قابلیت اطمینان بسیار بالاتر SSDهای M.2، تعداد پورتهای SATA در حال کاهش است.

اسلاتهای M.2 و WiFi
در لبه پایینی مادربورد، یک اسلات M.2 دیگر و یک اسلات کارت WiFi داریم. اسلات WiFi در مشخصات ذکر نشده، اما وجود دارد و بهوضوح برچسبگذاری شده است. اسلات M.2 در مشخصات ذکر شده و تا نقاط نصب روی شاسی امتداد دارد. اگر SSD M.2 دوم را سفارش ندهید، سیستم شما مثل سیستم ما بدون پایههای نصب خواهد بود، اما فهمیدن این موضوع نیاز به خلاقیت زیادی ندارد. باز هم، ST50 V3 هیچ اسلات M.2 داخلی نداشت.

اسلات M.2 در این بخش نزدیک به یک فن جلویی است که خنکسازی کافی را فراهم میکند.
منبع تغذیه
منبع تغذیه ثابت است. از آنجا که میدانستیم سیستم را سفارشیسازی میکنیم، منبع تغذیه 500 وات 80Plus Platinum را سفارش دادیم. با این حال، منبع تغذیه پایه 300 وات هم برای ما کافی بود.

کلام آخر
Lenovo ThinkSystem ST45 V3 یک سرور تاور است، نه یک سرور دو یونیت دیتاسنتری یا سیستم پیشرفتهای که بتواند با شتابدهنده GPU مورد استفاده قرار گیرد. در نتیجه، این سرور بیشتر برای استفاده در سناریوهایی که شرکتها نیازمند سرورهای تاور هستند یا برای کسبوکارهای کوچک و متوسط (SMB) که قرار است سرور را در محیطهای لبه قرار دهند، طراحی شده است. اهمیت این دستگاه فراتر از ارائه گزینهای با عملکرد بالاتر در مقایسه با ST50 V3 است. نکته مهمی که باید در پایان به آن اشاره داشته باشیم این است که چرا اچ پی به سمت ایامدی بازنگشته است، زیرا در حال حاضر شکاف عملکردی بسیار بزرگی وجود دارد. بنابراین، باید امیدوار باشیم که همه تولیدکنندگان بزرگ (OEMها) سری AMD EPYC 4000 را بپذیرند، زیرا این سری در حال حاضر امکانات بسیار بیشتری برای بازار سرورهای رده بالا ارائه میدهد. در مجموع، سخت است که Lenovo ThinkSystem ST45 V3 را یک محصول خوب توصیف نکنیم. این محصول، یک سرور کوچک کممصرف و جذاب است و یک انتخاب خوب برای کسبوکارهایی به شمار میرود که تمایل دارند از یک سرور تاور مقرون به صرفه و پیشرفته استفاده کنند.
نویسنده: حمیدرضا تائبی