تلفن: 42922-021
صدای مشتری: 88844430-021
ایمیل: info‌@‌mef‌tah‌.c‌om
ورود به تیکتینگ ثبت نام
مرکز دانش IT
فرهنگ واژگان تخصصی

Queueing theory

نظریه صف

نظریهٔ صَف (به انگلیسی: Queueing theory) شاملِ مطالعهٔ ریاضیِ صف‌های انتظار و فرایندهای تصادفیِ مربوط به‌آن می‌شود. یک سیستمِ صف را می‌توان به‌صورتِ مشتریانی تعریف کرد که برای سرویس‌گرفتن، واردِ سیستم می‌شوند و اگر سرویس در اختیار نباشد، برای آن منتظر می‌مانند و پس از انجامِ سرویس، سیستم را ترک می‌کنند. در سیستم‌های صف، مشتری و سرویس‌دهنده (سِروِر) دو سوی یک صف هستند.

شناخت یک سیستم صف
برای شناختِ یک سیستم صف، باید شش بخش را بشناسیم:

الگوی ورود مشتریان (کلایِنت)
الگوی روشِ خدمت‌دهندگان (سِروِرها)
نظمِ صف
ظرفیتِ سیستم
تعدادِ کانالهای سرویس

مشتری و خدمت‌دهنده
در تئوری صف، مشتری واژه‌ای عام است که برای موجودیتی به‌کار می‌رود که برای دریافتِ خدمت، به سیستمی که این خدمت را فراهم می‌کند وارد می‌شود. مکانیزم یا ابزاری که این‌چنین خدمت یا خدماتی را در اختیارِ مشتری قرار می‌دهد، سِروِر یا خدمت‌دهنده نام دارد.

معیارهای ارزیابی

برای سنجش عملکرد یک سیستم صف از سه معیار زیر بهره می‌گیرند.

طول صف: طبیعی است که تشکیل صف هزینه زا است. از طرفی سازمان مجبور است فضایی برای انتظار مشتریان قرار دهد (مانند اتاق انتظار). بنابراین تعداد مشتریانی که در صف منتظر دریافت خدمت هستند یا تعداد مشتریان داخل سیستم، معیاری برای ارزیابی سیستم صف محسوب می‌شوند.
زمان انتظار هر مشتری در صف یا سیستم: رضایت حضور مشتری با میزان حضورش در سیستم رابطه عکس دارد به این معنی که حضور مشتری در صف، هزینه از دست دادن مشتری را به سازمان تحمیل می‌کند؛ بنابراین هزینه زمان انتظار در صف و مدت زمان دریافت سرویس، یکی از معیارهای مهم ارزیابی صف است.
درصدی از زمان که سیستم به علت نبودن مشتری بیکار است: سازمان برای حضور هر خدمت دهنده در سیستم هزینه‌ای به صورت ثابت یا متغیر تخصیص می‌دهد که جزء هزینه‌های سازمان است؛ بنابراین سازمان علاقه دارد تا درصد بیکاری سرورها را به حداقل ممکن برساند.

دقت کنید که اکثر سیستم‌های مورد بررسی، سیستم‌هایی تصادفی هستند و بنابراین مقادیر عددی معیارهای نام برده نیز رفتاری تصادفی دارند؛ بنابراین از ارزش انتظاری یا میانگین این معیارها، به عنوان معیار ارزیابی استفاده می‌شود.

این توضیحات را بهبود دهید!
در مرکز دانش وبسایت مفتاح، همه کاربران میتوانند در تولید علم مشارکت داشته باشند؛ با استفاده از گزینه های زیر به کامل کردن یا بهبود اطلاعات موجود کمک کنید تا پس از بازبینی، تحت حساب کاربری خودتان منتشر شود.
بهبود توضیحات این واژه
پاسخ به سوالات تخصصی
امتیاز دهید:
برچسب ها:
۲ مهر ۱۴۰۲     بازدید: ۱۵۵۰    
درج دیدگاه
- برای درج دیدگاه میتوانید بصورت مهمان نظر بگذارید یا عضو شوید یا وارد شوید.
نام: *
آدرس ایمیل:
متن دیدگاه: *
ارسال
از نو
تمامی حقوق برای شرکت مفتاح رایانه افزار (سهامی خاص) محفوظ میباشد.
کاربر مهمان
پشتیبان آفلاین
ثبت نام
ورود
قبلاً در سایت عضو نشده اید؟
رمز عبور خود را فراموش کردید؟

برقراری ارتباط با پشتیبان آنلاین، در ساعات کاری مهیاست. اما اکنون میتوانید تیکت ایجاد کنید یا جهت ارسال ایمیل به مفتاح فرم زیر را پر کنید؛ ما در اسرع وقت پاسخ میدهیم.

5 پیام جدید!
خانه خدمات محصولات مرکز دانش دوره های آموزشی سامانه پرسش و پاسخ فرهنگ واژگان تخصصی اخبار و مقالات چندرسانه‌ای ویدئو ها دانلود ها درباره ما همکاری با ما فرصت های شغلی تماس با ما ناحیه کاربری تیکت های پشتیبانی ایجاد تیکت تنظیمات کاربری
رسانه مفتاح
مرکز دانش

لطفاً تست هویت سنجی را تکمیل نمایید.

انصراف