مرکز دانش IT |
Multimedia
چندرسانهای
استفاده از رسانههای مختلف مانند متن، طراحی، گرافیک، عکس، صدا، ویدئو، انیمیشن… در کنار یکدیگر جهت انتقال بهتر پیام را چندرسانهای گویند، که در مقابل برنامههای صرفاً متنی به کار میرود. در چنین برنامههایی تا حد امکان از متن کمتر استفاده شده و بار اصلی انتقال پیام بر عهده سایر رسانههای تصویری یا صوتی قرار میگیرد.
در تعریف چندرسانهای معاصر، واژه کلیدی که سنت را تغییر شکل داده و رسانهای جدید تولید میکند، رایانه است. رایانه، تکنیکهای سنتی را برای ایجاد و ویرایش تمامی شکلهای رسانه تغییر داده است. واژه پردازی جایگزین دستگاه تایپ شدهاست، لوح فشرده محصولات صوتی و موسیقی را متحول کردهاست، دوربینهای دیجیتال و نرمافزار ویرایش، فیلم و تاریکخانه را دگرگون کردهاند.
انقلاب چندرسانهای تنها در مورد انجام امور سنتی به شیوههای جدید نیست، بلکه در مورد ایجاد رویکردهای جدید در ارتباطات، تجارت، آموزش و سرگرمی نیز هست. تلفنهای همراه به پیام رسانهای متنی، دوربین و نمایشهای ویدئویی مجهز شدهاند. تجارت الکترونیکی به خریداران امکان دستیابی لحظهای به خدمات و محصولات بی شمار از طریق تصاویر، پیش نمایشها (دمو)، نقدها و امکان مقایسه قیمت را میدهد. کلاسهای درس، دیوارهای فیزیکی را با رسانه دیجیتال از جمله گرافیک، انیمیشن، صدا و تصویر شکسته و در جریان شبکههای الکترونیکی سیر میکنند. شکلهای جدید سرگرمی چون podcastها، بازیهای رایانهای، مسابقات آنلاین و فیلمهای غیرتعاملی نیز این هنر-صنعت را متحول کردهاست. در این موارد و مواردی مشابه آن، چندرسانهای دیجیتال، دنیا را با فراهم آوردن امکان تعامل با اطلاعات به شیوههایی جدید برای کاربران، متحول ساخته است.